Kadeřávkový salát s topinambury

13.11.2023

Na 2-3 porce budete potřebovat:

  • svazek listů kadeřávku
  • 400 g topinambur
  • 4 ks rajčat 
  • 200 g uvařené špaldy/bulguru
  • 100 g kešu oříšků
  • lžíce pistáciového másla
  • lžička šťávy z citrónu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Špaldu namočte den dopředu do vody. Druhý den vodu vyměňte a vařte asi hodinu.
  2. Topinambury omyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete. Pečte při 180 stupních 25–30 minut.
  3. Kadeřávek a rajčata operte ve vodě a nakrájejte je na menší kousky. Kadeřávek můžete natrhat ručně.
  4. Než se upečou topinambury, tak si připravte zálivku.
  5. V mističce smíchejte lžíci pistáciového másla, lžičku citrónu, sůl, pepř a olivový olej. Metličkou promíchejte, aby se máslo s olejem propojilo.
  6. Kešu oříšky opražte na sucho na pánvi.
  7. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě topinambur a pořádně rukama salát "promasírujte".
  8. Nakonec servírujte do hlubokých misek, nahoru dejte opečené topinambury a oříšky.  
https://blog.kosik.cz/topinambury/