Záhorácký závitek s topinamburovým pyré

Pyré
Ingredience

  •  1 kg topinambur (omytých, neoloupaných)
  •  3 stroužky česneku
  •  50 g másla
  •  250 ml smetany 33%
  •  tymián
  •  sůl a pepř

Postup

Topinambury překrájíme a spolu s česnekem vložíme do pekáče.
Přidáme máslo, česnek, tymián, osolíme a opepříme.
Přikryjeme a pečeme na 200°C cca 40 minut do měkka.
Hotové topinambury přendáme do hrnce, zalijeme smetanou a zredukujeme smetanu na polovinu.  
Ručním mixérem rozmixujeme do hladka. 
Pyré přepasírujeme přes jemné síto.

ZÁVITKY 
Ingredience

  • 800 g krkovice (4 plátky)
  • 200 g kysaného zelí
  • 1 nožička klobásy
  • 4 lžičky hořčice
  • kmín
  • sůl a pepř

Postup

Maso naklepeme (tak, aby z něj bylo možné dělat závitky), osolíme, opepříme a přidáme kmín.
Plátky potřeme hořčicí, položíme na ně zelí a hranolek klobásy.
Zamotáme v závitek a stáhneme bavlněným provázkem.
Vložíme do pekáče, podlijeme vodou (cca dcl) a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 45 minut.

Při pečení maso obracíme a přeléváme výpekem.