Blog - recepty
Vzhledem k nepravidelnému tvaru hlíz je nutné věnovat dostatečnou pozornost odstranění veškeré zeminy a jiných cizích látek z povrchu před vlastní konzumací či kuchyňskou úpravou. Nejvhodnější pomůckou je k tomu menší kartáč. Poté hlízy dvakrát až třikrát ve vodě propláchneme, což obvykle postačuje k tomu, aby nemusely být škrábány či loupány (jejich slupka je jemná, neobsahuje korkovitou vrstvu jako slupka brambor)
Zbavíme-li hlízy přece jen slupky, snadno hnědnou. Na chuti se sice nic nemění, ale ztmavlá dužnina vzhledově nepůsobí dobře. Proto je doporučeno klást je do okyselené vody (použijeme ocet, citronovou šťávu či přímo kyselinu citronovou).
Loupání hlíz si usnadníme, když je po očištění přelijeme vařící vodou.
Topinamburová pomazánka
Syrové hlízy topinambur a mrkev očistíme a nastrouháme, zakápneme citronem, osolíme, opepříme a přidáme zakysanou smetanu, případně majonézu dle chuti.
Kadeřávkový salát s topinambury
Na 2-3 porce budete potřebovat:
- 40g drceného sušeného topinamburu
Draslík a topinambur
Zařaďte do svého jídelníčeku sušené topinambury, přidejte je třeba do salátu, polévky, pomazánky, do domácím pečiva a dodejte tělu potřebnou denní dávku draslíku.
Topinamburová polévka
V hrnci rozpálíme olej a usmažíme cibuli do zlatova, přidáme nakrájené topinambury na kostky a ještě osmahneme. Zalijeme vývarem tak, aby byly topinambury ponořené a vaříme do měkka. Uvařené topinambury rozmixujeme do kašovité konzistence, zjemníme smetanou. Dochutíme prolisovaným česnekem a solí, ozdobíme bylinkami.
Záhorácký závitek s topinamburovým pyré
Topinambury překrájíme a spolu s česnekem vložíme do pekáče. Přidáme máslo, česnek, tymián, osolíme a opepříme.
Topinamburové chipsy
Topinambury nakrájet na tenké plátky (i se slupkou) rozložit na plech s pečícím papírem lehce osolit a pokapat olejem a nechat odpočinout. Rozehřejeme si troubu na 150 °C. Pečeme 30minut poté plátky otočíme a pečeme dalších 30minut. Hotovo😊
Gratinované topinambury s cibulí
- 4 lžičky sekaného čerstvého tymiánu